masaza

sve o masazi


15.01.2008.

Sve o masazi

Ako se slucajno udarite u ivicu stola na primer , vjerovatno cete instiktivno prstima pritisnuti bolno mjesto . Nesvjesno cete pokusati da olaksate sebi masazom .

Terapija masazom je jedna od najstarijih metoda ljecenja , smatra se da se koristi vec 5000 godina. Korjeni masaze poticu od istocno Kineske kulture koja je prije  4700 godina koristila masazu za ublazavanje bola nastalog od teskog fizickog posla. U grobnicama Starih Egipcania pronadeni su crtezi na kojima je prikazana masaza. U tradicionalnoj Indiskoj medicini postoji tehnika poznata kao Ayurveda koja se praktikovala uz upotrebu razlicitih aromaticnih ulja. Cak su i veliki grcki i rimski junaci cesto koristili masazu , poznat je Julius Caesar koji je koristio masazu za ublazavanje nervne napetosti.

U zapadnoj medicini najpoznatija je Svedska tehnika masaze. Prvi put je primenjena u 19 veku. Svedski terapeuti su preuzeli tehnike tradicionalne Kine, Indije, Egipta, Grcke i Rima i prilagodili je potrebama savremenog coveka . Masaza ne moze da izleci sve bolesti ali sigurno moze da popravi opste stanje organizma, ublazi tegobe i ubrza proces oporavka

Koristi od masaze:

1. Opustanje cijelog tela
2. Ublazavanje hronicnog bola
3. Poboljsavanje cirkulacije
4. Eliminacija otrova iz organizma
5. Poboljsanje sna
6. Smanjenje krvnog pritiska
7. Smanjuje stres i nervnu napetost
8. Poboljsava imunitet
9. Ubrzava oporavak poslije bolesti
10. Poboljsava koncentraciju
11. Zateze kozu
 

masaza

info

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
31800

Powered by Blogger.ba